Tue

18

Feb

2014

Kami akan menang dalam memerangi pengganas

18- Melayu

Setiausaha Agung Hizbullah, muncul di kaca televisyen pada hari Ahad lalu sempena ulangtahun kesyahidan para pemimpinnya dengan ucapan mengenai perkembangan terkini di rantau tersebut terutama sekali ancaman dan komplot Israel.

Sayid Hasan Nasrullah membahagikan ucapannya kepada tiga bahagian, iaitu mengenai Israel dan amcamannya terhadap Lubnan, tahap konfrontasi Hizbullah sekarang dan cabaran perjuangan dari berbagai aspek.

Setelah memberikan penghargaan kepada para pemimpin, syuhada, pejuang yang terkorban dan oang awam yang terbunuh dalam serangan bom baru-baru ini, beliau mengulas, "Kita sudah sampai ke peringkat orang tidak sanggup menangani masalah Palestin dan musuh... inilah apa yang dicari oleh Amerika."

Sayid Nasrullah berkata, "Pentadbiran Amerika bersama Zionis sudah lama cuba menamatkan riwayat masalah Palestin, dan menganggap ini adalah waktu terbaik untuk itu, kerana dunia Arab dan Islam hari ini tidak bersedia, dan setiap negara dijajah oleh masalahnya sendiri."

….

http://abna.ir/data.asp?lang=15&id=506825

Read More 0 Comments

Tue

12

Nov

2013

Pembunuhan Syeikh Ghayya ditujukan kepada para pejuang

Melayu

Setiausaha Agung Hizbullah, Sayid Hasan Nasrullah mengecam pembunuhan Al-Sheikh Sa'ad al-Din Giyyeh di Tripoli. Menurut beliau kejadian tersebut amatlah mendukacitakan dan berkata, "Saudara pejuang Sheikh Sa'ad al-Din Giyyeh yang ditembak pagi tadi (12/11/2013) dengan penuh dendam kesumat dan kejam, di Kota Tarablus, beliau dihukum sebagai syahid yang mana sebelum ini beberapa kali sudah terdedah kepada percubaan bunuh."

Beliau berkata demikian dalam majlis Asyura yang diadakan di kompleks Sayyidus Syuhada, Ruwais.

"Sasarannya ialah garisan Moqawama iaitu seluruh kesatuan pemikiran, persaudaraan di kalangan umat Islam, seluruh tempat yang dihuni oleh rakyat Lubnan. Serangan ini ditujukan kepada semua orang yang menggunakan akal sebagai prioriti dalam beraneka cara. Ia berasal daripada golongan Takfiri pembunuh di rantau ini, sasaraannya ialah orang yang mengambil pendirian dengan berbagai cara sehingga menjadi korban golongan Takfiri dan pembunuhan di Lubnan dan seluruh rantau."

http://www.abna.ir/data.asp?lang=15&id=480682

Read More 0 Comments

Mon

17

Jun

2013

Takfiri tidak dapat ubah pendirian kami

14- Melayu

Setiausaha Agung Hizbullah Sayid Hasan Nasrullah menegaskan bahawa Moqawama (perjuangan menentang Zionis) tetap wujud selagi ia diperlukan sambil mengesahkan perjuangan di Syria adalah antara dua gerak kerja, bukan perang antara mazhab.

Ketika majlis Mengenang Para Pejuang Yang Tercedera, Sayid Nasrullah berkata, kedudukan al-Qushair tidak sama seperti sebelumnya iaitu berlaku perubahan dalam perkembangan di Syria.

http://abna.ir/data.asp?lang=15&id=4297

Read More 0 Comments

Thu

09

May

2013

Penduduk Gaza sokong Bashar Assad dan Nasrullah

Nasrullah
Nasrullah

Melayu

Penduduk kota Khan Yunus melangsungkan demonstrasi untuk mengecam serangan Israel ke atas Syria sambil menyatakan sokongan terhadap Bashar Assad dan Hasan Nasrullah.
0 Comments

Sun

17

Feb

2013

Sayid Hasan Nasrullah; Kebanyakan peperangan dan perbalahan tidak berkaitan dengan agama dan kabilah

Melayu

Sayid Hasan Nasrullah;

Kebanyakan peperangan dan perbalahan tidak berkaitan dengan agama dan kabilah

Kewujudan perselisihan dan krisis adalah suatu perkara yang biasa, namun bahaya sekiranya kita tidak tahu bagaimana hendak menghadapi krisis

http://abna.ir/data.asp?lang=15&id=385100

 

 

0 Comments